В края на миналата седмица в Тел Авив отново десетки хиляди

...
В края на миналата седмица в Тел Авив отново десетки хиляди
Коментари Харесай

Идва ли краят на ерата Нетаняху?

В края на предходната седмица в Тел Авив още веднъж десетки хиляди хора излязоха на улицата - с претенции за освобождението на заложниците. 

Наскоро преди този момент израелската войска откри още четирима убити заложници. Гневът и тъгата на хората се изливат в митингите против израелския министър председател Нетаняху, по отношение на който натискът непрекъснато пораства, написа АРД.

Нетаняху би трябвало да направи значим избор

След министъра на защитата Йоав Галант, и министърът от военния кабинет Бени Ганц, който е представител на опозицията, укори Нетаняху в неналичието на тактика във войната. И му сложи ултиматум: военният кабинет би трябвало да има до осми юни следвоенен проект за линията Газа. Моментът на истината е настъпил, настъпил е моментът на решението. Нетаняху би трябвало да избере сред ционизма и цинизма, сред единството и разединението, сред отговорността и беззаконието, сред войната и злополуката, упорства Ганц.

В противоположен случай той заплашва да напусне военния кабинет. Ганц е разработил план от шест точки, в който наред с другото желае интернационална администрация на линията Газа, както и - военната тегоба да важи за всички жители на страната, в това число за ултраортодоксалните.

Това условие към този момент провокира разногласия в дясноориентираното държавно управление, напомня АРД. И в този момент те пламнаха с нова мощ. Най-вече дясноекстремисткият министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир е този, който желае Нетаняху да уволни Галант, Айзенкот и Ганц - тъй като не подхождали на кабинета.

Десните министри са срещу дипломацията

За десните в кабинета дипломацията е без значение - те не се тормозят и от възможното разформироване на военния кабинет. Финансовият министър Безалел Смотрих дори предложи израелската пехота да навлезе в Ливан и трайно да окупира линията Газа.

Лидерът на опозицията Яир Лапид, който отхвърли присъединяване във военния кабинет, е срещу този тип оферти и провежда демонстрации в техен отговор. По време на следващия митинг в Тел Авив той прикани Ганц и Айзенкот да излязат от военния кабинет, като в този случай ерата на Нетаняху би завършила.

Ако те изоставен и в случай че военният кабинет се разпусне, това няма да докара автоматизирано до нови избори в Израел, отбелязва АРД. Но доста ще ускори апелите за тяхното осъществяване в обществото и политиката.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР